Jádrové ovoce
Dříve se pálilo jen kdy nebyla úroda peckovin. Dnes již díky lepším postupům přípravy je běžnou surovinou pro pěstitelské pálení. Obecně platí, že toto ovoce se musí nadrtit a kvas poupravit, aby byla pálenka kvalitní.
Dříve se pálilo jen kdy nebyla úroda peckovin. Dnes již díky lepším postupům přípravy je běžnou surovinou pro pěstitelské pálení. Obecně platí, že toto ovoce se musí nadrtit a kvas poupravit, aby byla pálenka kvalitní.
Existují dva základní principy zpracování pro potřeby pěstitelského pálení. První běžný je nadrcení ovoce do formy kaše a následní kvašení. Druhý náročnější lisování je zárukou pro kvalitnější pálenku, pálenku, která zlidověla pod pojmem kalvádos (kalvádos je pod ochrannou známkou možné vyprodukovat jen z kombinace určitých odrůd z určité oblasti Normandie).
Je ovoce u kterého stromy dokáží plodit velmi dlouho dobu. Pokud nejsou zasaženy nemocí jsou stabilním zdrojem materiálu pro kvas. Na-rozdíl od ostatních zde vyjmenovaných druhů ovoce neobsahují dostatečné množství kyselin, proto je nutné se o kvas starat ve zvýšené míře (okyselení kvasu).